Monday, 27 June 2011

A & W...

My dinner tonite..*jgn tiru menu ini*..aku layan je walaupun tau mmggg tak healthy:)..teringin kata org..hehe.. habis aku kerjakan:))

Saturday, 25 June 2011

Chicken spaghetti

Hah...tadi aku masak lagi..Menunya: Spaghetti...Resepinya..ala2 campak2 gituuu.. Al-kisah 2org kwn aku nik & zali nk dtg umah pasal nk repair desktop..Ikut plan pagi tadi, nk dtg lepas magrib..alih2 kul 3pm si nik call nak dtg dah..Aku pun tak tau nk masak apa..plan asal nk buat grilled chicken salad lg, coz diaorg request menu ni tp ayam pulak tinggal seketul je.. plus salad pun dah tinggal sikit,then tak jadi lah..
So, last minute aku tfikir nk buat spaghettie & aku capai je apa yg ada...jadi lah menu ni..hehehhe...Bertambah2 diorang makan...licin..Komen nik yg agak 'siot' pasal taste spaghettie..."rasanya kenyang" dan tbongkang lepas repair desktop:))

Friday, 24 June 2011

Ikan kembung goreng cili

Harini ni aku xde plan apa cuma mlm2 sikit baru keluar...nk buat clearing umah..lipat kain yg di hold kan selama 2minggu...busy sgt lah konon :P..Lapar! So, disebabkan malas nk keluar..aku intai dlm fridge ada berapa ekor ikan kembung..Aku ambik 2ekor, cukup utk aku sorang je...menu sgt simple ikan kembung goreng cili + nasi putih..yumm!yum!
Simple: Nasi putih & ikan

 Recipe:

-Ikan kembung 2 ekor, 5biji cili hijau + sikit cili api
-Cendawan putih, limau nipis,garam,serbuk kunyit,bwg putih+bwg merah, tomato
Cara:
-Ikan kembung perap dgn garam+limau nipis+serbuk kunyit(letak sikit je)
-Pastu terus goreng guna minyak sampai betul2 garing

Sambal:
-cili besar+cili api tumbuk pakai lesung(aku xsuka blend-tumbuk kasar2 lg sedap kot)
-pastu tumbuk skali bwg merah & putih skali dengan tomato(aku guna type cerry pasal abiskan stock)
-Panaskan sikit minyak, pastu masukkan bahan tumbuk+cendawan ,perah sikit limau & letak garam sesedap rasa..Letakkan bawang besar klu suka...
-Goreng bahan tumbuk atas api pelahan sampai masak, dah siap gaul dengan ikan yg dah goreng tadi...

~Simple kan lg sedap dr gi mkn kat kedai siap boleh tambah lg...hehehe~






Thursday, 23 June 2011

Homemade: Mix Fruits Pie

Elllooo happy friday!!! Harini nak bagi resepi mix fruits pie...Actually, last week aku dah buat tp harini baru nk post resepinya. Smentara nk keluar ke S Alam nk settle apa yang patut,aku try abiskan masa buat entry pasal pie ni sikit. Haritu aku buat 3 bijik, habis semuanya..laku rupanya hehe..Aku ada bawak ke office kasi kat team mate ,comment org yg makan sedap :o)..licin semuanya.
Resepi ni aku try2 je pasal aku tak pakai timbang tepung(xbeli lg) so sukatan semua agak2...sesedap rasa kata org.Hasilnya tak mengecewakan;)
Ni pie buah yg dah siap...rupa mcm pizza pun ada

cream:  cheese ganti dgn fresh milks(topping dah siap bakar lagi)
rupa crush base yg dah siap sbelum bakar

Bahan2:
(Crush base)
-tepung gandum
-gula kaster
-butter sejuk
(Cream kaster)
-Gula
-2biji telur
-3 sudu tepung jagung
-Fresh milks
-Whipping cream
-Esen Vanilla (1sudu)

(Topping)
-Buah peach + mix fruits (dalam tin punya)

Cara:
Cruch base:
-garam+gula+telur+butter sejuk=kacau guna mixer
-campur tepung gandum ,gaul skali jadikan doh
-dah sebati buat bulat mcm bola kemuadian bungkus guna wrap plastic & masuk dlm fridge lebih kurang 30minute
-lepas tu keluarkan rollkan doh, ketebalan agak2 & masukkan ke dlm loyang dan bentukkan
-tebuk lubang guna hujung garfu pada base yg dah siap
-kemudian masukkan crush yg siap dlm oven pada suhu 180'c dlm 20 minute,kemuadian keluar sapu crush siap dibakar dengan kuning telur
-Bakar lagi ,dalam 10 minute

Cream :
-Gula,telur & tepung jagung gaul guna mixer(bahan A)
-Panaskan fresh milks atas api sederhana
-Dah panas alih dr api dan satukan bahan A & kacau perlahan2(kacau telur jgn sampai tmasak pulak kang jadi mcm kari telur pulak)
-Dah sebati masukkan whipping cream(didihkan sekejap)
-Last sekali masukkan esen vanilla

-Bila cream dah siap sejukkan tuangkan atas crush base(yg sejuk)...Susun fruits atas cream, nk letak buah apa?? ikut suka you olls,strawberry,kiwi,mango or apa2 buah boleh... Aku pakai buah peach & mix fruits dlm tin je..
-Bila siap masukkan balik dalam oven pada suhu 180'o dlm 10 minute , dah siap bakar sejukkan dan boleh makan, nk sedap masuk dlm fridge kejap...

~Selamat mencuba~

Tuesday, 21 June 2011

Homemade: Grilled chicken salads...Menu berbuka hari ni ;)

My grilled chicken salad
Yuhoooo!!!...Jumpa lagi..aku tgh rajin n seronok meng update aku punya blog ...free lah sgt!!.. Ok hari ni aku puasa lagi ...tak makan kat luar..YES! Menu bbuka malam ni sangat berkhasiat ok! Aku sampai umah dlm kul 7 lebih terus bukak fridge capai 2 ketul ayam stock ayam yg tinggal dan lebihan salad buat salmon weekend haritu(sayang membazir kan..Allah marah tau ;D)..Btw, utk org yg berdiet mcm ali kanchan & aber sangat sesuaiwww buat menu ni..Cara nk buat menu sgt mudah lebih kurang 5-10 minute..cuma yg lama nk tunggu ayam grilled siap je(dlm 40 minute) Tapi takpe,masa tu korang boleh tgk tv or gi mandi dulu klu balik dr keja..
Sedap oooo...mkn bbuka myelerakan
ayam dah siap grilled
dah siap potong kecik2

Bahan2 ayam: 
-2 ketul ayam(bahagian dada je tau...
klu org yg tak cukup dada di syorkan mkn dada ayam byk2 kasi pading naik..hikhik)
-Ayam kasi perap kejap dgn mixed herb,satu sudu olive oil,rosemary kering(klu nk tau rosmary ni antioxidance) dan sause nando(ni aku beli kat nando flavor extra hot-terbaikkk)
 -pastu perah lemon sikit..terus masuk ke dalam oven suhu 180'c lebih kurang 40 minute..
-ayam dah masak hiris kecik2

Bahan utk salad:
-Mixed salad(korang beli kat giant/carefour rm4> je)..pastu koyak2 pakai tangan
-Gaul dgn mayo+ sikit thousand island (takyah campur garam pasal dah ada rasa)
-Pastu terus gaul dgn ayam di hiris tadi...
Sonang kan?? murah je klu korang order kat tony romas,chillies sah2 satu mangkuk rm25 hinggit dahh...buat je..lagi puas hati....Selamat mencuba resepi diet aku ni!


Monday, 20 June 2011

Labu oh labu! Masterchef M'sia audition....


Hari ni aku nk citer pasal pengalaman pegi audition Masterchef Malaysia bulan lepas kalau tak silap. Bunyik macam agak kelakar kan? Actually, aku tpanggil nak gi audition ni pasal kesungguhan seorang insan yang paling rapat suruh pegi audition ni. Aku mula2 macam tak nak je pasal takut dikatakan poyo,ialah tak penah hayat nk pegi mana2 audition program tv…Tapi,bila fikir2 balik masak2 ni aku boleh terima lah tapi kalau suruh gi audition AF,mentor or apa program reality lain ,mmg sumpah mak tak kan pegi nok!Mintak simpang…hahaha.. 
Btw, Masterchef program baru kat astro mungkin bulan 10 bersiaran..dia mcm program masterchef oversea..Klu ada luck dpt masuk, diorg akan latih kat akedemi… Aku pulak jadi tabah nak pegi audition  bila baca syarat nak terbuka pada ametur , yang terror sangat masak, ada banyak pengalaman or ada pegi class mmg awal2 di reject …Ingat lagi masa register ada sorang akak ni emosi pasal masa dia isi form orang astro tanya nak bawa menu apa? Akak tu jawab”ROTI”…akak mmg jual roti dik”… pastu awal2 kena reject…hahaha…kesian pun ada. Pasal  citer aku pulak, aku bawak bubur lambuk daging special.. Sebab apa aku bawa bubur lambuk??hmm.. Aku baca syarat kena tau pasal rempah ratus…So aku pun berangan lah nak present bubur aku pasal taruk rempah juga.. Yang pegi audition haritu lebih kurang 150 orang ramai tu…tapi aku Q tak lama pun pasal diorg buat kat KDU damansara..kul 10pagi dah sampai coz 10 minute dr umah aku…  
   Nak jadikan citer, bila sampai aku jadi sangat nervous hokey!Mau tak nya camera astro berkeliaran…tapi nasib baik aku bjaya menghindarkan diri..hhahaha…Klu nk tau juga aku masuk toilet 2-3 kali  sebelum nk masuk hall ,agak pelik disitu sebab aku tak lah minum air banyak sangat.. Tapi dtg mana air itu waallahwualam…cuak seyhh!! Lepas bwk masuk brg2 ke hall(dibantu oleh seorg PA), pihak astro pagi masa 5 minute nk siapkan foods yg di bawak…Gila ketar tangan aku! Pastu kena pose ala2 model makanan,yg mana banyak kemera ye!! Org lain ada yg  suspen aku bawak menu  apa, pasal food aku bertutup dengan labu…hehhehee.. ada yang puji kata aku creative… 
Sorry aku tak dapat snap pic makanan yang original pasal di larang oleh astro…tp kat luar lepas selesai jumpa juri boleh je nak ambik gambar tp takde mood dah bila tau result..hehehe Ok! Sambung balik pasal audition tu, lepas masuk hall tu..peserta kena masuk bilik lain hadap 3 orang juri…klu tak silap namanya chef zubir ,ungku apa tah & sorang pompuan aku tak kenal tp muka diaorg familiar juga kat magazine/tv…. Kitaorg masuk by group (5org satu group) ,tgk menu2 org lain agak menarik juga…Semua foods judges rasa…Ada ckp sedap,(klu yang tak sedap diaorg cakap direct)…Then, bila sampai turn aku , 3 org judges tu rasa and masing2 bagi comment bubur aku sedap ada rasa (agak bangga disitu ya) ..tapiiiiiiiii,bubur ni too simple pasal senang nak buat…You boleh tinggalkan bila masak gi lipat kain,basuh kain bagai..
    Aku tak puashati sebab hakikatnya aku berdiri 2 jam mgacau bubur ini… Aku jawab” tak senang juga pasal berjam I nk buat dan kerja nya sangat renyah…Pastu sorang chef ni cakap diorg tau aku guna cara ‘tradisional’ tapi diaorg look into technical punya view, pasal sekarang ni ada banyak periuk electronic boleh buat… tp diorg suruh aku bwk menu lain pasal audition sampai pukul 5ptg…
Aku simpulkan judges ni tekak western, klu aku tau aku dah bawak menu lain kannn(klu tak silap group aku 2 org yg tpilih gi next stage..dia bawak spaghetti salmon and sotong goreng je kot. So dipendekkan cerita, aku tak lah terpilih ke next stage… walaupun ada yg suruh bawak menu lain tapi aku tak lah kental ..pasal join ni pun sebab suka2…Apapun aku proud juga pasal aku berani pegi n kiranya mcm sweet memory juga..Best dpt jumpa ramai org  & share cerita.Lepas abis tu ,aku terus gi genting bawak hati yang tak berapa kecewa pun…hahhahaa Ehh! Lupa, lepas keluar dr bilik tu ada editor dr majalah berminat dengan aku punya resepi n snap pic menu aku tu….minggu lepas dia ada call mintak resepi coz nk masukkan dlm majalah diorg…hehehhee. Suka jap!pasal ni resepi aku sendiri takde di copy right dr mana2 internet ya! Ok, aku ada berapa keping pic yg sempat diambik....
Labu sample: ttiba terpacul idea nak letak bubur dalam ni...1st time buat
Ini pun bubur sample buat hari sebelum audition
Ini labu asal...huhuhu luka2 tangan aku ni dok mengukir benda ni..Ialah bukan professional pun plus mana penah gi class2 memasak ni...(labu ni aku kukus kejap dgn brp titik olive oil)
Ni yang original tapi tak sempat nk snap dr dekat...
Ni menu dari peserta lain..mamat ni dok sbleah aku tp group lain boleh tahan handsome kerja arkitek katanya...klu tak silap dia mcm dpt gi next stage...Tp pada aku menu dia lg simple kot grilled fish je kot...Klu aku tau bwk western punya menu je..Tapi aku yakin klu chef ismail jurinya confirm boleh lepas(nada  perasan..hahah) iNi judges mcm tekak western kot...


Delicious@ 1utama

Hari ni aku pose ganti...hajat di hati nk berbuka kat umah dgn menu chicken grills salad buat sendiri..tapi ttiba2 pukul 4.30pm dapat call, mengoda aku buka puasa kat delicious 1 utama...hmmm mmg sangat delicious mcm mana nk tolak kan..wajib terima gitu...Tahap kenyang yg amat..alhamdulilah! lepas tu jln2 tersangkut dgn Nine west punya kasut..actually smlm pun dah tgk.. tp aku rasa pembaziran coz brand ni category mahal klu pakai duit sendiri..sebab yg aku bkenan kasut yg takde discount..haha.....biasanya standard brands clarks,charles & keith or hush puppies ...now upgrade lg... 2 pasang dekat rm800...matit oooo..tapi aku tak lah mati sgt ..org yg bayar lah...thanks darl! .. Eh!apa melalut sbenarnya nk share menu makan tadi...sangat sedap hokey!hingga menjilat kaki(nasib tak sampai)..

Menu hari ni...
SPICY SEAFOODS OLIO-SANGAT SEDAP OK...RECOMMENDED
NI PULAK CRAB PASTA-RASA DIA ALA2 PASTA KAMPUNG PASAL ADA RASA BUNGA KANTAN-NOT BAD



CHOC- ICE CREAM CAKE-SUMPAH DELICOUS!! SIAP ADDITIONAL LG...MMG SESUAI NAMA DELICIOUS CAFE

Sunday, 19 June 2011

Homemade:Grilled chicken-mama recipe...

 Di jamin sedap...
Chickens di perap dulu-dlm 30minute-1 jam


Bahan perap :
Bawang merah+bawang putih,halia,cili padi,sedikit garam (blend skali & gaul dan perap)

Sos:
-Santan ,cili kering,halia,lengkuas,bwg merah & putih ,daun kunyit,kunyit hidup,daun limau 
:-Panaskan santan masukkan semua bahan kat atas..kacau kuah sampai likat

-Kemudian, masukkan ayam ke dalam oven lebih kurang 20 minute suhu 180'c 
(klu takde oven kukus ayam dulu dan panggang kat dapur-cara ni aku guna sbelum ni)
-Bila ayam hampir masak , tuang kuah yang yg siap tadi  atas ayam ..
kemuadian bakar lagi lebih kuram 15 minute...

~Siap dihidangkan~








Homemade:Grilled Salmon with white sauce..

SANGAT SESUAI UTK MENU DIET...
PERAP 30 MINUTE
READY..
MIXED VEG...
GAUL DGN MAYO+OLIVE OIL SBELUM GRILL
Ok..aku nak share resepi salmon grilled yg aku buat semalam..Bukan nak angkat bakul puji sedap tp mmg sedap pun..kawan aku ada makan ckp taste salmon aku "perfect"..cuma presentation still mcm kampung tolak 10%..jadi 90%..tak kisahlah janji sedap..aku pun mana ada sudu-sudip nk bulat kan mashes potato bagai..kwn aku ni tekak omputeh sikit n agak cerewet pasal makanan ni..klu dia puji kira orite lah tu..aku pun baru 1st time buat salmon kiranya ni resepi sendiri (cuma cara buat ambik kat internet)tp bahan2 sendiri punya idea...disebabkan semangat nk buat balance foods aku gagahkan diri beli bahan2 nk buat western foods dan juga semperna myambut kedatangan oven baru..hehhehe Actually, nk buat western ni lagi senang dr buat masak2 biasa tau..

Bahan2 :-
Fish:
Ikan salmon (beli ikut suka size apa-RM7 satu slide yg aku buat ni)
Oregano leaf(bottle punya)
Pastri leaf
Herb (bottle punya)
Rosmery (bottle punya)
Black papper
Olive oil
Lemon

Mashes potato:
Potato 4 biji (ikut suka nk byk mana)
Fresh milk (sukatan agak2)
1 biji bawang besar (potong dadu)

White sause:
2 sudu tepung gandum /jagung (dua2 boleh-aku pakai tepung gandum)
Margerin

Cara2nya :
-Perap salmon dengan black papper+herb+rosemary+oregano leaf+olive oils (30 minute..tp klu nk lama lagi bagus)
-Tumbuk daun pastri segar & lumur kat salmon tadi dengan sedikit olive oils
-Masuk dlm oven suhu 180'c 10-15minute (tak payah lama sangat takut salmon jadi kering hilang rasa manis nnt)

Sambil menunggu ikan siap buat mashes potato:
-Ambik 4 biji kentang, kupas kulit dan terus rebus sampai betul2 lembut
-Angkat tos ,pastu lenyek kentang sampai lumat
-Masukkan sedikit black papper (ikut lah klu nk pedas letak byk sikit)
-Garam secukup rasa
-Last campur sedikit fresh milk (klu nk lemak lg letak lebih pun takpe)
-Panaskan sampai semua bahan sebati
-Brown sos (aku guna ready made je-sebab nk pakai sikit je kan)

White sause utk salmon:
-1biji bawang besar ,goreng dengan minyak zaitun
-masukkan 2 sudu tepung gandum (biar tepung melekat kat bawang)
-kemudian masukkan sedikit daun parsli(bottle punya pun boleh..aku guna fresh punya)
-masukkan fresh milk + secubit garam+black papper
-kacau sampai likat tutup api

Grilled vegt:
-Letak apa jenis veg yg korang nak letak, aku punya letak carrot+white button mashroom+tomato cerry+ capsicum
-Potong semua ,kemudian campurkan sedikit mayones + olive oils+sedikit garam
-Masukkan dalam oven (grilled dlm 10 minute)

~Sedia dihidangkan~

Ce..citer..

 
Rasanya mcm dah lama tak update my blog ni..dah bersawang kot..hehhe...ok lah ni last weekend punya cerita.. aku pegi lah kenduri akikah ex-housemate ..we all still keep in touch walaupun lama tak jumpa....Boleh tahan meriah kendurinya walaupun dtg lambat...berjam juga bsembang kat umah si Aireen ni...masalahnya bukan dgn tuan rumah tapi dgn kawan tuan rumah...layannn je lah...Lagi satu kat umah kenduri ni ,1st time aku makan lamb yang rasanya takde rasa lamb...agak magic disitu..sebenarnya aku mmg allegic dgn spesis ni.. tekak tak leh terima tp hari tu aku layan 2-3 ketul juga...Balik dr kenduri gi jumpa beautician, actually aku ambik package facial since last year tapi tak habis2 pasal asyik cancellkan appointment je..lepas abis facial amoi beautician tu tegur “ehh you put on weight lah” wahh! Ttiba rasa tersentap je…hakikatnya mmg tau lah badan naik..mana taknya asyik makan sedap je…kat opis makan..dating makan..kat umah makan itu jelah activity aku skrg…hahahaa.. Berbalik pada citer tadi..lepas amoi tu ckp aku tekad nak diet..konon2 dalam hati no more outside foods(salahkan mkn luar yg mgemukkan:D) xnak makan nasilah..apa lah..rasanya dah berpuluh kali tekad..Tapi, tak tau kenapa bila amoi ni ckp aku agak terasa(mungkin jeles tgk body amoi tu yg slim) So, aku tfikir nak beli oven konon2nya makan makanan grilled sahaja…punya lah excited kan…pastu aku belilah oven hari yg sama juga + dgn barang2 nak masak…tp sampai umah lain  pulak jadinya…mcm2 pulak aku nak masak yg menghancurkan lagi plan diet aku…hahhaha… Klau nak tau esoknya pulak tghari aku masak Salmon Grilled & Chicken(resepi aku share nnt)… Salmon ni for best diet..tp jd tak diet bila ada makanan tambahan lain.. masalah juga aku ni category suka masak..ingat beli oven nk masak yg grills2 tapi dlm kepala mcm2 pulak aku nk buat..Pastu, aku tfikir mana cukup makan ikan je…chicken mesti ada…dah aku ikut hati ni yg jahat ni buatlah pulak ayam percik(dan2 time tu call mak aku mintak resepi)…lepas aku hadap kedua2nya …aku rasa nk makan benda manis2 ttiba terus tfikir nk buat fruits pie(resepi aku share entry lain juga)…..haru-haru lagi jahanam diet ni… Sebenarnya tahap KG aku takdelah tahap membimbangkan tapi still kenal control sbelum lemak mjadi btambah tepu & badan seakan labu berjalan…Aku ni rajin makan tp malas nk bsenam…dulu ada juga sign in dengan celebrity fitness tapi semua ni propa je rajin sebab ada geng(Ali kanchan) lepas tu bayar free 1year dtg nya 2-3 bulan pertama je...lepastu hampeh jagung.. Sampai la ni aku jarang excise, senaman mulut je selalu…Tapi, jangan tak tau lepas rasa bsalah mkn byk semalam ..harini aku puasa..hehehe mmg niat pun nak habiskan puasa ganti minggu ni..Tp plan harini nak bbuka dgn home made grills chicken salads…brg semua dah beli balik ni klu sempat aku buat..Klu tak jgn lah org ‘tu’ ajak dating dan paksa aku makan sedap2 lg sbb aku tak mampu menolak(penyebab kg aku naik..hehe). Ok,lah stakat ni aku punya entry..Nk buat entry resepi semalam...btw,thanks to http://damaipeace.blogspot.com/ mengingatkan aku pasal blog aku yg tengelam timbul ini..