Sunday, 19 June 2011

Ce..citer..

 
Rasanya mcm dah lama tak update my blog ni..dah bersawang kot..hehhe...ok lah ni last weekend punya cerita.. aku pegi lah kenduri akikah ex-housemate ..we all still keep in touch walaupun lama tak jumpa....Boleh tahan meriah kendurinya walaupun dtg lambat...berjam juga bsembang kat umah si Aireen ni...masalahnya bukan dgn tuan rumah tapi dgn kawan tuan rumah...layannn je lah...Lagi satu kat umah kenduri ni ,1st time aku makan lamb yang rasanya takde rasa lamb...agak magic disitu..sebenarnya aku mmg allegic dgn spesis ni.. tekak tak leh terima tp hari tu aku layan 2-3 ketul juga...Balik dr kenduri gi jumpa beautician, actually aku ambik package facial since last year tapi tak habis2 pasal asyik cancellkan appointment je..lepas abis facial amoi beautician tu tegur “ehh you put on weight lah” wahh! Ttiba rasa tersentap je…hakikatnya mmg tau lah badan naik..mana taknya asyik makan sedap je…kat opis makan..dating makan..kat umah makan itu jelah activity aku skrg…hahahaa.. Berbalik pada citer tadi..lepas amoi tu ckp aku tekad nak diet..konon2 dalam hati no more outside foods(salahkan mkn luar yg mgemukkan:D) xnak makan nasilah..apa lah..rasanya dah berpuluh kali tekad..Tapi, tak tau kenapa bila amoi ni ckp aku agak terasa(mungkin jeles tgk body amoi tu yg slim) So, aku tfikir nak beli oven konon2nya makan makanan grilled sahaja…punya lah excited kan…pastu aku belilah oven hari yg sama juga + dgn barang2 nak masak…tp sampai umah lain  pulak jadinya…mcm2 pulak aku nak masak yg menghancurkan lagi plan diet aku…hahhaha… Klau nak tau esoknya pulak tghari aku masak Salmon Grilled & Chicken(resepi aku share nnt)… Salmon ni for best diet..tp jd tak diet bila ada makanan tambahan lain.. masalah juga aku ni category suka masak..ingat beli oven nk masak yg grills2 tapi dlm kepala mcm2 pulak aku nk buat..Pastu, aku tfikir mana cukup makan ikan je…chicken mesti ada…dah aku ikut hati ni yg jahat ni buatlah pulak ayam percik(dan2 time tu call mak aku mintak resepi)…lepas aku hadap kedua2nya …aku rasa nk makan benda manis2 ttiba terus tfikir nk buat fruits pie(resepi aku share entry lain juga)…..haru-haru lagi jahanam diet ni… Sebenarnya tahap KG aku takdelah tahap membimbangkan tapi still kenal control sbelum lemak mjadi btambah tepu & badan seakan labu berjalan…Aku ni rajin makan tp malas nk bsenam…dulu ada juga sign in dengan celebrity fitness tapi semua ni propa je rajin sebab ada geng(Ali kanchan) lepas tu bayar free 1year dtg nya 2-3 bulan pertama je...lepastu hampeh jagung.. Sampai la ni aku jarang excise, senaman mulut je selalu…Tapi, jangan tak tau lepas rasa bsalah mkn byk semalam ..harini aku puasa..hehehe mmg niat pun nak habiskan puasa ganti minggu ni..Tp plan harini nak bbuka dgn home made grills chicken salads…brg semua dah beli balik ni klu sempat aku buat..Klu tak jgn lah org ‘tu’ ajak dating dan paksa aku makan sedap2 lg sbb aku tak mampu menolak(penyebab kg aku naik..hehe). Ok,lah stakat ni aku punya entry..Nk buat entry resepi semalam...btw,thanks to http://damaipeace.blogspot.com/ mengingatkan aku pasal blog aku yg tengelam timbul ini..