Tuesday, 13 December 2011

Scuba Diving...

Yuhooo! ni nak share jugak pasal new hoby yang membuat kan aku agak menggiler skarang....

Ni kes lepas balik holiday kat pulau redang lah...Sebenarnya aku dah terdetik nak buat license diving lepas ber snorkelling...rasa tak puas pasal tgk dari atas je...I want explore more and more!!..Cut of story, 1week after back from redang aku terus  aku booked ticket flight sana lagi...nasib baik aku ada sorang kawan yang baik hati  & comel sudi temankan aku pegi redang lagi...Kitaorang plan gi redang, 1 week after raya puasa raya...ikutkan kan hati nak gi terus tapi memandang nak puasa plus fulus takde..plan jadi  lepas raya lah..Lepas dapat je duit bonus terus aku invest buat license ni..Best tak??klu nak tau sbelum ni duit aku byk habis beli handbag tapi skrg aku rasa handbag yang beribu riban ini membazir semata2..lepas tu simpan dlm almari gak..lagi bagus buat benda lain kan...ngeeee ..Tapi kaedahnya new hobby ni pun, bukan boleh simpan duit pun tapi atleast aku dah fulfill antara wish list aku...

 'Ok meh aku citer satu per satu.."Scuba Diving" sure korang tau apa kan tapi pada yang tak tau ..ni aku nak citer sikit..Scuba diving ni dalam ayat melayu ialah menyelam...nak buat benda nya ada beberapa peringkat ...dari nak jadi baby diver sampai ke pro-diver ... Jadi  kena ada minat & keberanian yang cukup.Ada orang ckp high risk, tapi pada aku mana2 pun ada risk..apa2 pun kena hati2...Ni dia punya process nak jadi diver, aku ambik contoh PADI since aku pun ambik under PADI..Actually ada juga dari brand lain...dia mcm barang gak ada banyak pengeluar..Untuk diving punya activity PADI antara brand yg famous... Sebenarnya sama je up to masing2 punya citarasa nak pilih yang mana..


Sebenarnya before buat license diving kita boleh buat discover scuba dulu..mcm trial lah......package discover scuba biasanya dlm rm150 skali dgn equipment...Masa buat discover scuba ni, Dive Master akan bawak kita ke dalam laut maximum 12 meter..masa ni boleh tgk lah keupayaan kita boleh ke tidak diving ni...sbelum further buat license.. Macam  aku memang takde buat pun discover scuba ni , terus redah buat license disebabkan minat yang mendalam...Masa aku buat tu ,gamble buat sorang..lepas tu baru jumpa kawan baru masa buat exam sampai lah kat pulau...baca buku juga penting yer!

aku bukan seorang yg rajin mbaca...
1st step yang aku buat untuk bergelar diver aku ambil "Open Water Course"... dan duit yang aku labur kan untuk permulaan ni RM 2500.00 ...untuk permulaaan aku beli fins,booty & mask sendiri...kawan aku gelak pasal  terus invest tu...masa tu aku beli fins kat Sealantis 1utama....habis dlm rm430 coz beli Scuba Pro punya brand...  sbenarnya tak beli pun takpe depend pada budget masing2 ,mcm aku untuk basic aku beli sendiri pasal nak biasakan...lagipun aku fikir benda boleh simpan lama, dah ambik license mesti kena selalu diving nnt... tapi pada aku  kalau ada duit lebih baik beli yang ada good quality ..boleh tahan lama...

rambang mata...
Preparation b4 go to island.. fins,mask,snorkl,botties & wetsuit...

Lagi satu klu tak naik flight..nak buat diving license package boleh dapat dlm RM1400-RM1500(termasuk accomudation kat pulau) ..aku punya cost agak tinggi coz naik flight + 4D3N + equipment ...
Sememamng nya nak involve dalam activity ni memamg memerlukan pengorbanan fulus mania ..dia mcm buat investment lah tapi return nya tak lah dapat duit balik..just dapat kepuasan hati tahap maksimum... Actually since sekolah dah aku berangan nak jadi diver tapi sbelum ni tak ber pengetahuan & bekemampuan sangat...Ialah costnya boleh buat poket rabak lah... tapi minat punya pasal kena abaikan lah..Kata orang dimana ada kemahuan disitu ada jalan..hehehe

Masa aku buat course diving ni..boleh kata agak mencabar skit..rushing.. ialah baru balik raya dengan tak baca buku..tak tengok video..hari raya ke-5 aku dah balik KL pasal kena buat teori exam and confined water kat swimming pool ..Location nya dekat cheras & pj punya pool..Agak azab mula2nya ialah aku ni jarang exercise, So, bila dalam pool tu kaki selalu cramp sampai penat instructor & DM tolong aku...macam2 aku rasa masa tu... ni baru kat pools belum lagi kat laut.... Untuk amateur macm aku selalunya ada masalah buoyance control & equalize...Nasib baik lah org mengajar sangat cool walaupun ada jugak marah aku pasal ada few skills aku lambat pick up....hahahha...tapi tak kisah aku tak ambik hati pun. Ni untuk safety bila aku diving nanti...

Teori discussion before test on following week...
Practical kat swimming pools..feeling ala2 dalam laut...ahakkk!


Masa di nantikan telah tiba...jeng!jeng!jeng..(Ni pasal hari aku kena pegi pulau pulak) ..
Sambung episode lain.....

Pulau Redang yang sangat santekk!!


Ni nak citer pasal trip gi redang, actually dah lama pegi ..tapi baru ada mood nak share kat blog aku yang berabuk nih.. Trip aku pegi awal Jul'2011...mcm biasa gi pulau apa lagi nak buat mesti bersnorkelling je lah..trip masa tu 4 org ,pegi dengan classmate aku...trip ni ala2 dirancang jugak pasal dah booked tix flight beberapa bulan sbelum pegi. Masa kita orang bersnorkelling stay kat redang holiday ..sila tgk link resort http://www.redangholiday.com/gallery.html..Kalau ikutkan redang antara pulau yang tercantik kat Malaysia..actually pulau mana2 ada dia punya keunikan tersendiri...macam aku dah penah jugak pegi pulau manukan,pulau sapi kat sabah..tapi klu nak compare dengan redang, aku rasa dua2 tempat ni ada keistimewaan tersendiri...susah nak compare senang citer.. Tapi klu nak suruh bagi rate jugak, aku rasa redang lagi better coz dia punya pasir putih..scenery tak yah cakap ..tip top lah  pada sapa2 yang kaki bergambar macam aku..ahakssss! Nnnt aku share few picture redang island ni...Bagi aku redang antara tempat favourite yang mmg kena pegi every year...wahhh!!jadi wajib gituw...
ni pakai camera phone je tau...mcm ni pun dah nampak cantekk sesangat...
Air clear nak mampus...hhahha
 Masa trip tu consider kitaorg dapat layanan tip top dari orang2 resort sampai boleh kenal lah satu resort lah ..lagi satu sebab ada satu big incident buat kitaorg jadi close dgn orang2 sana(kisahnya tak perlu aku cerita coz tak penting pun)... Masa bersnorkelling kiranya aku consider antara yang aggressive.. try buat skin diving walaupun tak lah teror swimming..mak redah je!!  Yang paling best kitaorang bersnorkelling sampai cari penyu skali..kberanian datang bila di guide oleh diver2 baru yang kenal kat sana...Time snorkelling lak  kitaorang 4 orang dapat 4 orang lifeguard...satu sorang lifeguide tu..ialah biasanya sorang lifeguard jaga 20 org customer..tapi biasalah awek kan, klu lelaki agak2 nak lemas baru diorang datang tolong lah..hahha.. Di pendekan cerita, mcm2 ler kitaorg buat kat sana yang penting memamng maximum punya funssss habessss!...



Geng2 cari penyu...ada lagi yang tak masuk dalam picture..
Snorkelling samapai muntah...



Monday, 12 December 2011

Ber sawang...

Oh! long time never update my blog...actually alot things i want to share but i didn't have time to write & ber bloging.."Busy" that only word i can say.. Recently,many new thing & activitiy i've do ..makan,tido,pi keja,pi class,buat assigment,holiday & etc.. Apapun commitment as a pekerja & student at the same time yg selalu buat aku rasa sakit dada & lemas...Tapi takpe it just leave several month je then i'm free.. "flying without wings" kata orang ..Insyallah :)
Berbalik pada  daily activity, as a foods lover ..mmg byk new recipe yang aku buat/masak lately ni...mcm biasa busy lah alasan nya tapi main reason my fingers too malas nak menaip sbenarnya..hehehe....MOood nak menulis pun tarakkkk..lagipun bukan ramai follower pun nk selalu update kan...kesimpulan nya aku akan meng hupdate blog bila ada mood sahaja ..Apapun ,akan ku usaha merajin kan diri...

New Cerita ceriti ada pada next entry k!