Thursday, 20 August 2015

Preparation ke Europe 2015

Assalammuailaikum...

Entry kali ni Kak Lipor nak berceloteh sikit pasal preparation trip ke Europe. Untuk yang first time bercadang nak ke Europe,  mungkin tercari2 info yang boleh digunakan sebagai rujukan. Harini tiba2 je ada mood menaip ... 
Ok lah, kalau cakap pasal Europe sure ramai je teringin nak pergikan, maybe disebabkan ianya memerlukan budget yang  tinggi ramai yang terpaksa melupakan hasrat ini .Bila tengok kawan2 pergi bercuti kita mampu telan air liur jek. Actually, semua orang pun boleh pergi..janji kena usaha dan kena saving lebih sikit. Tak semestinya yang berduit aje boleh pergi melancong ke luar negara , yang penting korang kena ada target & impian masing2. Kena cut apa yang patut dan start menyimpan, sikit-sikit..lama-lama jadi bukit! Dah jadi bukit jom kita tarah bukit ituew!! Tak gitueww?? :)) Apa2 pun ia bergantung pada rezeki masing2.

Untuk trip ke Europe pada bulan September 2015 tahun ni, aku bercadang cover Spain, Switzerland, Italy & France(repeat trip). Europe ni sangat besar yer, cer tengok map ni. Click je mana berkenan di hati.  

Ada beberapa tips dalam merancang percutian korang, antaranya :

Step 1-  DECIDE DESTINATION
Korang kena decide mana yg korang teringin nak pergi.Tepuk dada tanya hati dan selera!Focus apa yg korang nak buat.
Tepu otakk oiii!! Moh leh kita pegi bercuti..
Step 2- CONFIDENT & TENTU TARIKH
 Kena tahu/check tarikh nak pergi? brapa lama?Bulan apa? Brapa hari leave diperlukan? dan yang paling penting..berapa jumlah perbelanjaan yang mampu disediakan untuk trip korang itu. Katakan korang prefer cara backpacker, mungkin banyak benda yang boleh dijimatkan. Kalau jenis kaki shopping,, make sure kena  kumpul dan sediakan duit lebih. Trip aku pada kali ini boleh consider ala2 macam my 'Culinary Journey' ,cewahhhh! boleh letak untuk tajuk album nanti;P Actually, ada few tempat aku dah enrolled class memasak ni. Bukannya tak reti masak,saje je menambahkan ilmu mana tau boleh diguna pakai suatu hari nanti. 

Step 3- BOOKING TICKET
Kalau boleh, beli  lah ticket beberapa bulan awal sebelum tarikh pergi. Sebelum ni, aku memang kaki redah..pernah masa pergi Amsterdam dulu beli tiket & fly hari yang sama. Kalau dapat durian runtuh boleh lah buat macamtu.So, bila last minute segala benda jadi mahal lah.  Mungkin belajar dari experiance lepas2, pada aku perancangan adalah sangat penting. Banyak benda dapat dijimatkan dan paling penting tak payah pening mana nak pergi bila sampai di destinasi nanti.Buatlah itinenary sebagai sumber rujukan.
Moh kita terbang!!!

Seperti sedia maklum, sekarang ni banyak je syarikat pernerbangan menawarkan perkhidmatan mengikut destinasi pilihan . Contohnya http://www.malaysiaairlines.com/ , http://www.emirates.com/my , www.garuda-indonesia.com , http://www.qatarairways.com/ , http://www.singaporeair.com/ dan lain2 ... Kalau nak compare sila guna http://www.skyscanner.com.my/ pun boleh. 

Tips mendapatkan tiket murah ke Europe, beli lah time promotion, kena rajin goggle dan buat research. Promotion yang dibuat oleh syarikat penerbangan ni biasa pada bulan tertentu. So, untuk tidak ketinggalan rajin2 lah diri register jadi member.Nanti diorang akan email bagi notification bila promotion akan dibuat. Apa2 pun kena standby duit lah, no money no talk! ;P

Step 4- ITINERARY
Bila dah confirm tarikh dan tiket, kena draft itinerary mana nak pergi supaya nanti senang korang nak refer. Belajar2 tengok map yer. Lupa pulak google map www.google.com.my/maps sangat penting bagi yang merancang percutian tanpa menggunakan khidmat agent . Macam aku memang tak suka ikut2 agent ni, aku prefer rancang sendiri coz tak suka terikat dengan jadual.

Ni contoh draft itinerary, details biar lah rahsia! nanti tak surprise... ;P

Step 5- REFERENCE/RUJUKAN
Ini sekadar share apa yang aku buat, kalau tak sure tentang itinenary yang di prepare, korang boleh share di http://www.tripadvisor.com.my/ banyak info & tips yang boleh dapat kat sini. Jangan segan join travel forum, biasanya kalau kita muskil pasal tempat yang nak pergi mesti ada orang yg expert akan reply. Kadang2 nak refer kat orang lain segan, so kat sini korang boleh tanya apa saje yg korang muskil janji tak salah masuk forum lah yer.


Step 6- TRANSPORTATION antara ROUTE
Bila dah decide mana destinasi pilihan bakal diterjah, korang boleh start usha tiket train, flight or pada yang suka memandu tu boleh lah start study/buat review mana company offer baik punya. Pada yang nak memandu tu, apa yang aku boleh advice, makesure korang cekap dalam pemanduan dan yang pasti bukan seorang yang cepat panic atau mengelabah..haha!
Bagi aku, untuk menjimatkan masa aku prefer naik flight . Contohnya salah  satu route aku nanti  ialah Paris-Barcelona ,kalau drive dalam 10jam, train (tak pasti brapa lama) yang pasti harga tiket train pun dah mcm harga tiket flight...baik lah aku naik flight. Maybe dah rezeki aku, tengah2 buat research aku dapat tiket flight dari Paris-Barcelona dalam 68euro lebih kurang dalam  RM284.00 (one-way)

Step 7- ACCOMMODATION
 Bila dah confirm route, boleh lah start riki2 accommodation .

 Pilihan hotel bergantung pada budget dan selera masing2. Nak dapat murah sila booking accommodation awal2 yer. KOrang boleh book dan buat comparison di :http://www.booking.com/ , http://www.agoda.com/ , http://www.hotels.com/ , www.expedia.com  dan kalau malas nak fikir  boleh guna http://www.trivago.com.my/ pun senang.
Click2 je ,pilih mana berkenan. Biasanya jenis orang yang tabah & backpacker style ada cara diorang nak menjimatkan cost accomodation, sanggup tido kat mana2 je atau pun ada yang jenis tak kisah stay kat tempat public macam kat station & etc. Ada yang jugak prefer stay kat dorm  & sanggup berkongsi bilik dengan stranger yang berwajah aneh .Awwhhh! mak tak rela youu, xpe lah bayar lebih sikit, janji rasa secure.

Pada pendapat aku, kalau nak  share bathroom ok lagi , nak share bilik ni kena fikir beribu kali.
Btw, kalau stay di www.airbnb.com pun ok juga, concept airbnb lebih kepada homestay. Biasanya host akan publish bilik2 & rumah diorang, jika berminat kita boleh deal direct dengan owner. Ok juga, kalau nak feeling2 jadi ala orang local boleh lah cuba stay kat airnb nih.

 Apa pun ia bergantung kepada budget dan ketabahan seseorang itu.  Macam aku ni pulak tak boleh di gelar backpacker sebab bila pegi travel, baju nak bawak pun dah banyak. Yang penting, baju tak boleh sama bila pegi tempat berlainan.Paling terror aku akan match kan baju2 yg ada dengan accessory yang ada. Kali ni asben ku dah sound awal2, sila bawak bag kosong tak payah bawak barang macam nak pindah..hahaha Baik boss!arahan di terima!...


Step 8- MONEY CHANGER
 Bila semua dah confirm, boleh lah tukar duit Euro sikit2.Kebetulan beberapa bulan lepas ni currency Euro tengah jatuh sikit, so aku tukar pun secara berkala..ikut kemampuan  hehhee. So far, baru 3-4kali tukar dan the best rate penah dapat dalam 3.94. Itu pun sehari je  dapat rate mcmtu, bila aku nak tukar lebih, orang kat money changer tu dan2 lah cakap tak banyak ada stok  masa tu. 
Currency RM agak tak cantik sekarang.. nak buat macammana redha aje lah. Tak kan nak cancel trip pulak kan.


Step 9- ANGGARAN BUDGET
Nak cakap pasal budget ianya sangat subjective, sebab iya bergantung cara, style & kemampuan seseorang itu. Pada aku, biarlah travel with style, nak cakap pasal style ia jugak sangat subjective. It's depend pada masing2 punya taste.Yang penting, janji bila nak berjalan tu tak menyusahkan sapa2 atau sampai ikat perut tak makan kan..uhuhuhu

Kalau ikut perancangan untuk trip pada bulan September 2015 ni( yeayy lagi 2-3minggu jek lagi!!) , route telah diputuskan seperti kat bawah.
Kul-Paris-Barcelona-Seville-Cordoba-Madrid--Geneva-Interlake(Swiss)-Zurich-Bern-Milan-Venice-Florence-Rome
Semuanya telah di booked, aku sarankan supaya beli tiket lebih awal untuk dapatkan harga lebih murah.
Plus minus anggaran keseluruhan untuk transport tak lebih dari RM5000.00 per pax.Manakala untuk budget accommodation anggaran lebih kurang rm6000.00(2pax-3weeks++) room price between RM160-RM600 pernight. Ada yg murah ,ada yang mahal bergantung kepada tempat yg aku akan singgah nanti.


Ok lah, setakat ni je yang dapat dikongsi. Nak tau pasal travel update, tunggu entry lain pulak nanti. Insyallah akan ku usaha merajinkan diri share apa yang patut nanti.

Sekian, Wasallam. Choww!!

Monday, 22 June 2015

Trips ke Sydney & Melbourne! (July 2014)

Tup..tup ..tup dah masuk bulan June 2015 rupe2nya..Apa pun kak Lipor nak ucapkan Selamat berpuasa, jangan ponteng puase yer!  As usual habit kak lipor, yg suka memeram gambar & crita tak abis2..bila dah basi baru lah nak share..sedih!! hehe. Ini bermakna dah setahun trip ke Sydney & Melbourne berlalu. Actually, bukannya tak rajin , TAPI ada sikit malas aje. Apa pun akak akan update blog yg suam2 ni ikut mood aje lah.

 Trip ke Ozzy tahun lepas terjadi bila nak realisasi cakap2 kosong dari zaman belajar, kekononnya  nak bercuti dengan seorang kawan, kami berkenalan masa zaman degree di UiTM dulu , boleh pulak ngam sampai sekarang..hehehe
Namanya Aida..single lagi, elok budaknya..promote sikit! hehehhee 
Actually, dah banyak kali kitaorg plan pergi bercuti tapi ada je halangannya, lepas kawin pulak rezekinya. Itu pun, lepas mendapat approval dari menteri besar a.k.a somi terchenta ku. Bila dapat green light , 180km terus kami booked flight ticket. hehehe
Disebabkan aku sangat teringin nak pergi time winter, kami pun decided pegi pada hari raya. Bukannya apa, dok baca review Jun-Aug adalah musim sejuk di Australia. Kebetulan, cuti pun tak berapa nak banyak..so, kami decided  pergi masa raya sebab nak save cuti. Gilo ke, pegi bercuti time raya?Eh tak gilo lah, ramai je orang buat..korang je tak tau. Dah lebih 30tahun makan rendang ketupat, "sampai badan pun dah macam ketupat beras kena rebus". Kali ni kami ubah selera makan cheese di pagi raya pulak.. Apa pun jangan banyak tanya ler..yang penting ko hadooo??? :)))

Ok, sebelum merepek panjang , apa yang aku nak kongsikan adalah persediaan perlu dibuat sebelum pergi bercuti ke Australia.          

DESTINASI
Kena tentukan destinasi ke mana korang nak pegi, Australia terbahagi kepada  beberapa bandar besar iaitu Sydney,Melbourne,Brisbane ,Perth,Adelaide,Darwin & lain2 , untuk trip tempohari aku pegi Sydney dan Melbourne . Plan asal nak ke Sydney je tapi bila fikir dah alang2 baik ke Melbourne terus kan.  
Ni lah map Australia, besau tau. Kalau banyak duit pegi lah semua tempat, setakat ni akak baru sampai Brisbane(2006) , Sydney & Melbourne(2015).  Hailaaaa kalau lah duit boleh jatuh dari langit nak je pergi semua tempat yg ada dlm map nih. Takpe lah bagi priority round negara lain pulak. Janji dah sampi Ostalia ,ye dak?? :D 

NAIK APA KALAU KE AUSTRALIA?

 Macam mana nak ke Australia ni? hailaaa mesti lah naik flight, takkan nak naik tongkang lak kanss..hikss!
Ok, kalau korang direct dari KL boleh naik MAS http://www.malaysiaairlines.com/ atau Air Asia http://www.airasia.com/, klu dari singapore/Indonesia boleh juga tapi leceh sikit nak kena transit. Korang kena lah rajin google, banyak lain2 syarikat penerbangan yang ada sekarang.

Nak dapat tiket murah silalah beli time promotion TAPI korang kenalah rajin tgk website  dan buat comparison http://www.cheapflights.com.my/.
Trip beraya2 di Aussie(ala2 tajuk album) kami naik Air Asia. Harga tiket yg aku dapat lebih kurang rm1838.00(return) ,mahal juga sebab masa beli bukan time promotion. Apapun harga  ni dah kira murah sikit klu compare dengan MAS price, kalau tak silap..harga tiket MAS date yang aku nak pergi  dalam 2.8k. Banyak tu beza 1k jugak  lah, dah beza macamtu baik lah aku choose Air Asia dah tentu lebihan tu boleh shopping benda lain. ;P
Ada sestengah orang tu ckp, apa kelazzz nak Air Asia..hey!hey!cittt porahhhh, kalau bagi tiket preee, korang mesti hadap jugak  kan. So, jangan eksen!Apa2 pun kena ikut kemampuan masing2. Macam aku yg kurang berkemampuan(sob..sob..sob)kena pilih mana yang ada good bargain.
Masa pergi beli tix economy promo, masa balik tix regular..advantage tix regular boleh tukar date/time.. kena bayar processing fee sikit.. 
RM3668.00 total untuk 2 orang. So, tix price RM1834.00 sorang..ejam mata & click2, terus request TAC  maybank2U  hihihi.
Dari Sydney ke Melbourne pulak, boleh naik local flight http://www.jetstar.com/au/en/home   http://www.qantas.com.au/. Lepas buat comparison,  aku decided naik Jetstar yang  mana lebih afdal dengan kocek kitaorang.
Ni  harga tiket (3orang x 200AUD) naik Jetstar dari Sydney ke Melbourne .Total 600.00AUD bersamaan RM600.00 (currency AUD masa 2014 agak naik, dalam 3.05  tak silap.. 

BAGGAGE?? 
 Memandangan Air Asia berkira dengan weight baggage, korang kena tahu apa benda yang korang nak bawak. Kalau macam hakak  ni , jenis bawak batu bata MAKA wajiblah amek 30kg. Bukannya apa, aku ni jenis malas nak fikir,  biar lebih jangan nanti terfikir2 & susah hati kalau terbawak barang lebih ,karang ter shopping lebih  tak pasal kena bayar lagi mahal di airport nanti..
Actually, brapa KG baggage yg korang nak beli ni, bergantung pada keperluan masing2. Ada  sesetengah orang 15kg pun dah cukup(biasanya jenis2 backpacker), aku ni pulak jenis yang pergi mana2  walaupun x nak membeli, balik mesti ber kilo2 bawak balik(pelik tak statement ini hahaha). Kalau tak nak fikir pasal weight, naik MAS je..30kg all in. Kadang2, MAS tix lagi murah dari Air Asia, kena lah pandai & rajin check kat website diorang.
Cer tengok..ni bag kitaorang masa nak pergi je tau, belum lagi time balik..hihihi
Lagi satu kalau travel ke oversea,  jangan kedekut beli insurance skali yer,(sebenarnya aku pun jarang beli kalau travel dalam negara je, luar Malaysia mistii kinaaa beli). Just in case, ada apa2 nanti senang nak claims.

VISA
 Kalau nak tahu, nak ke Australia kita wajib memohon visa .Cara nya mudah, korang boleh apply ETA secara online je, bayaran dikenakan pun tak mahal mana. Sekitar rm30-40 ringgit lepas convert.(Tapi kena guna credit card tau).
 Ini website nya https://www.migrationexpert.com.au/travel_visa/e_visitor_visa/ Bila application korang dah approved, tidak perlu print yer..semuanya telah di link dengan passporthttps://www.eta.immi.gov.au/ETA/etas.jsp?tub=&submit=apply  Kalau ada sebarang pertanyaan atau nak tau detail pasal ETA boleh check kat ETA - Facebook . Last time, aku apply, 11jam dah approved. Laju diorang buat kerja. Ialah sekarang ni semuanya mudah, kuasa hujung jari.. tak payah lah korang gigih nak gi kedutaan bagai.

MUSIM
Kena tahu bulan/season apa yg korang nak pergi dan yang paling penting & makesure sediakan  pakaian yang bersesuaian dengan musim yang korang nak pergi. Seperti sedia maklum , Australia mempunyai  4 musim...kenafeee lah Malaysia takde ek ;P
Dec-Feb (summer=musim panas)
 Mar-May(Autumn=musim luruh) ,
Jun-Aug(Winter= musim sejuk) ,
Sept-Nov(Spring= musim bunga).
 Musim apa yg sesuai nak ke Australia? Apa2 musim pun sesuai, bergantung kepada pada cuaca yg korang suka.

Disebabkan aku pergi masa winter, apakah persediaan bercuti dimusim winter ini??
 Biasa lah yang wajib ada, baju sejuk, klu yg ada wools lagi bagus, long john(akan dipakai hari2 sebagai lapisan utk memanaskan badan),kasut yg selesa ,topi(musim sejuk cuaca tak boleh predict, biasanya akan hujan) dan lain2 keperluan.

APA YANG BOLEH & TAK BOLEH DIBAWA KE AUSTRALIA?
Makanan?? Apa yg tak boleh  dibawa masuk jika nak pergi Australia? First, of course lah semua benda diharamkan bawak seperti dadah,ganja,air ketum (jgn cari penyakit yer).haha gurau je,Tak kan lah korang sebangang mcm tu kan.

Ok, barangan makanan yg dilarang dibawa masuk adalah, semua jenis product tenusu, daging, cecair & etc. Tapi kalau nak bawak jugak makanan boleh jugak, tapi kena make sure makanan dalam tin atau benda2 kering. Product Maggie sangat famous kat ozzy tau, bawak apa yg ada logo meggi terus lepas tau. TAPI kalau nak bawak serunding daging/ayam lupakan aje lah, nanti tak pasal Bang Jing(panggilan kasih sayang utk anjing) yg makan pulak nanti haha. Kalau nak tau imigresen kat Australia agak strict juga . Masa kitaorang pergi agak risau juga, sebab ada seludup daun kunyit bagai.. Tapi alhamdulillah, memang smooth aje sampai je kat Sydney airport.


Trip kali ni  hanya 4h3m di Sydney dan 5h4m di Melbourne, nak crita  panjang lebar pasal trip tak tau nak start kat mana, sebab banyak gambar dah ter delete dam dah lupa. So, aku kongsi apa yang ada je lah. Layan gambar2 kat Sydney dulu lah yer.
Selama 4h3m di Sydney kami bermalam di Sans Souci Wharf, lebih kurang sejam dari Sydney..
tengah tunggu bus nak ke Sydney, jauh jugak. Next pegi kena duduk kat town..Nasib lah public transport kat sini ontime , so dah tau budget masa pergi dan balik. 
Lepas bergambar ,jangan lupa hulur 1-2dollar kang kena kejar :))
Sydney bridges
Sydney Opera House
Haihhh! kaco lah orang belakang tu..
Ni masa atas ferry nak balik ke CBR




Kagum dalam train ada toilet uolsss! clean pulak tu...
Bondi beach..
merasa pakai jacket kat tepi laut.. :))
cuci mata pun best!
arghhhhh!

kalau nak shopping souvenir beli kat Paddy's market ni..boleh bargain!
ni ala2 taman tema..kami tak masuk pun..tak cukup masa huhu
Selepas mengabiskan duit di Sydney , kami ke Melbourne pula. Dari Sydney ke Melboune menaiki Jetstar, time balik (Melbourne-Sydney) naik Qantas airline.



Ujan rintik-rintik air pasang pagi...eh tiba2 je kan :))
AIrport shuttle ke Mebourne CBR, AUD 18 /way.. Tak yah pening2 fikir pasal public transport kat Melbourne ni. Public transport kat sini sangat efficient dan selesa.. Di melbourne kami stay di Hotel Ibis budget..gambar hotel dah ter delete daaa..
Yeay!! dah sampai...sampai aje kat hotel, terus keluar jalan dlm Melbourne town..jalan kaki je hotel pun dah memang dlm town..senang nak ke mana2.

ala2 petaling street..layannnn!
Lost wallet??

Kenapa nak ke Melboune? Sebab utama aku nak kesana coz aku teringin nak ke Mt Buller yang mana ia adalah salah satu attraction paling menarik di Melbourne ni.  M'sia sangat hott! so, nak fefeling merasa tempat sejuk and main ais kepal kat tempat orang ...eh! tiba2 ;P

Lepas check in je, kami terus keluar round2 & walk2 sekitar town Melbourne ni. Alahhh! tak besar mana pun city Melbourne ni, bila penat kami naik tram aje lah. Masa keluar tu juga kami survey2 , tempat rent car &  finally kami decided  ambik dengan Hertz aje lah..
Misi aku ke Melbourne ada lah nak ke MT buller, kami discussed  sama ada nak naik bus atau sewa kereta..Lepas fikir banyak perkara kami decide sewa kereta, sebab  bila kira budget balik ..cost lebih kurang jugak kalau naik bus. Yang penting tak terikat dengan jadual dan boleh berenti mana kita suka.

ambik package skali dengan petrol.. senang tak payah terhegeh2 mencari petrol pump 
Menghala ke tol, keluar dari Melbourne town..
OTW to MT Buller..Nampak kangaroo tengah main skipping tu!

Lembo2 Australia mesti cakap dalam hati "Apeee lah orang Melaysia ni, gambar kitaorang tengah makan pun nak ambik!"
Ni kampung cheq..senang2 datang lah yer!
kalau boring2 cheq main kuda kat sini... ;P
Ni pekan kecil sebelum sampai ke MT Buller..singgah beli roti nak cicah dengan tuna yg bawak dari KL
terperanjat burung2 tu tengok kami..

Yeayyyy! dah nak sampai border ...
Kalau nak naik ke MT buller, korang ada option sama ada park keta & ride by bus atau drive terus sampai ke atas. Kalau nak drive kena rent snow chain,kegunaan untuk stable kan tyre di permukaan jalan yang licin.Gituewww! Nak tau details visit http://www.mirimbah.com.au/Home.html 
Snow chain..gitu lah rupanya..mahal gak AUD30 sehari.. mahai sebab bila dah convert hahhaha
                       free  parking jek!

Naik bus kena bayar ticket return dalam AUD50 lebih kurang RM150.00, kalau naik keta kena bayar tol +  nak kena sewa snow chain lagi...plus minus sama jek! Baik naik bus boleh rilax ;P
nampak jalan licin di situ!
Kabusssss tapi gebu
Kalau confident drive aje sampai ke atas..
Dah sampai..tengok orang berkoyan2 membawa equipments untuk main ski, kami bawak bag makanan aje.. dasar orang malaysia, tak boleh berpisah dengan makanan.. hakhakhak!
Nampak sejuknya di situ!
sejuk sampai ke tulang putih..eh tulang putih tu kat mana?
Sephiee gaya stylo!  
nak buat duck face yang tak jadi.. hakhak
standard orang Malaysia posing...kaww ghaseee??? 
lepas ribut salji..merasee!
Di Mt Buller kami spend masa tak lama pun..adalah dalam 2-3 jam..tak tahan sejokk! lagipun memikirkan hari semakin gelap, kami turun pada pukul 4.00pm(naik bus ada schedule dia, last bus pada pukul 6.00pm). Dah settle, kami ambik keta terus balik ke Melbourne CBR. Bila kira balik, perjalanan pegi dalam 5jam(sesat +menyinggah) dan balik dalam 3jam>(guna waze tiba2 bawak ke jalan yang merepek..hahaha)

Next day, kami sambung merayau di sekitar Melbourne CBR.. Tempat favourite mesti lah zoo..moooooo!
Entrance fee tak silap dalam AUD23..Kalau sesiapa ada student card tu bolehlah guna untuk dapatkan discount.
santekk kan..best masuk Zoo ada aircond!
Kauu ingat kau cantik!!
comel! rasa nak tolong tarik ekor!!


sedap laa! bersantai2..
Itulah serba sedikit mengenai trip ke Sydney & Melboune pada July 2014 tahun lepas. Ok lah daripada takde share langsung kan..Mintak maaflah kalau info tak  berapa lengkap, banyak benda dah lupa hehehhee Ok!lah salam good bye! (sambung ayat entry yang terbengkalai lama..takde idea).. ;P bye lagi!