Tuesday, 13 December 2011

Scuba Diving...

Yuhooo! ni nak share jugak pasal new hoby yang membuat kan aku agak menggiler skarang....

Ni kes lepas balik holiday kat pulau redang lah...Sebenarnya aku dah terdetik nak buat license diving lepas ber snorkelling...rasa tak puas pasal tgk dari atas je...I want explore more and more!!..Cut of story, 1week after back from redang aku terus  aku booked ticket flight sana lagi...nasib baik aku ada sorang kawan yang baik hati  & comel sudi temankan aku pegi redang lagi...Kitaorang plan gi redang, 1 week after raya puasa raya...ikutkan kan hati nak gi terus tapi memandang nak puasa plus fulus takde..plan jadi  lepas raya lah..Lepas dapat je duit bonus terus aku invest buat license ni..Best tak??klu nak tau sbelum ni duit aku byk habis beli handbag tapi skrg aku rasa handbag yang beribu riban ini membazir semata2..lepas tu simpan dlm almari gak..lagi bagus buat benda lain kan...ngeeee ..Tapi kaedahnya new hobby ni pun, bukan boleh simpan duit pun tapi atleast aku dah fulfill antara wish list aku...

 'Ok meh aku citer satu per satu.."Scuba Diving" sure korang tau apa kan tapi pada yang tak tau ..ni aku nak citer sikit..Scuba diving ni dalam ayat melayu ialah menyelam...nak buat benda nya ada beberapa peringkat ...dari nak jadi baby diver sampai ke pro-diver ... Jadi  kena ada minat & keberanian yang cukup.Ada orang ckp high risk, tapi pada aku mana2 pun ada risk..apa2 pun kena hati2...Ni dia punya process nak jadi diver, aku ambik contoh PADI since aku pun ambik under PADI..Actually ada juga dari brand lain...dia mcm barang gak ada banyak pengeluar..Untuk diving punya activity PADI antara brand yg famous... Sebenarnya sama je up to masing2 punya citarasa nak pilih yang mana..


Sebenarnya before buat license diving kita boleh buat discover scuba dulu..mcm trial lah......package discover scuba biasanya dlm rm150 skali dgn equipment...Masa buat discover scuba ni, Dive Master akan bawak kita ke dalam laut maximum 12 meter..masa ni boleh tgk lah keupayaan kita boleh ke tidak diving ni...sbelum further buat license.. Macam  aku memang takde buat pun discover scuba ni , terus redah buat license disebabkan minat yang mendalam...Masa aku buat tu ,gamble buat sorang..lepas tu baru jumpa kawan baru masa buat exam sampai lah kat pulau...baca buku juga penting yer!

aku bukan seorang yg rajin mbaca...
1st step yang aku buat untuk bergelar diver aku ambil "Open Water Course"... dan duit yang aku labur kan untuk permulaan ni RM 2500.00 ...untuk permulaaan aku beli fins,booty & mask sendiri...kawan aku gelak pasal  terus invest tu...masa tu aku beli fins kat Sealantis 1utama....habis dlm rm430 coz beli Scuba Pro punya brand...  sbenarnya tak beli pun takpe depend pada budget masing2 ,mcm aku untuk basic aku beli sendiri pasal nak biasakan...lagipun aku fikir benda boleh simpan lama, dah ambik license mesti kena selalu diving nnt... tapi pada aku  kalau ada duit lebih baik beli yang ada good quality ..boleh tahan lama...

rambang mata...
Preparation b4 go to island.. fins,mask,snorkl,botties & wetsuit...

Lagi satu klu tak naik flight..nak buat diving license package boleh dapat dlm RM1400-RM1500(termasuk accomudation kat pulau) ..aku punya cost agak tinggi coz naik flight + 4D3N + equipment ...
Sememamng nya nak involve dalam activity ni memamg memerlukan pengorbanan fulus mania ..dia mcm buat investment lah tapi return nya tak lah dapat duit balik..just dapat kepuasan hati tahap maksimum... Actually since sekolah dah aku berangan nak jadi diver tapi sbelum ni tak ber pengetahuan & bekemampuan sangat...Ialah costnya boleh buat poket rabak lah... tapi minat punya pasal kena abaikan lah..Kata orang dimana ada kemahuan disitu ada jalan..hehehe

Masa aku buat course diving ni..boleh kata agak mencabar skit..rushing.. ialah baru balik raya dengan tak baca buku..tak tengok video..hari raya ke-5 aku dah balik KL pasal kena buat teori exam and confined water kat swimming pool ..Location nya dekat cheras & pj punya pool..Agak azab mula2nya ialah aku ni jarang exercise, So, bila dalam pool tu kaki selalu cramp sampai penat instructor & DM tolong aku...macam2 aku rasa masa tu... ni baru kat pools belum lagi kat laut.... Untuk amateur macm aku selalunya ada masalah buoyance control & equalize...Nasib baik lah org mengajar sangat cool walaupun ada jugak marah aku pasal ada few skills aku lambat pick up....hahahha...tapi tak kisah aku tak ambik hati pun. Ni untuk safety bila aku diving nanti...

Teori discussion before test on following week...
Practical kat swimming pools..feeling ala2 dalam laut...ahakkk!


Masa di nantikan telah tiba...jeng!jeng!jeng..(Ni pasal hari aku kena pegi pulau pulak) ..
Sambung episode lain.....