Thursday, 23 February 2012

Continue Redang Part II

Jeng!jeng! baru ada mood nak menaip...hokey!ni nak citer pasal activity scuba diving yang baru aku ter involved ni. Al-kisah...lepas abis belajar skills kat pool aku pun ber lepas ke redang sekali lagi bersama sahabat yg comel & berhati mulia..(sebenarnya tak der mulia sangat ayat penambah perisa je ni)... Kitaorg tukar mood dari air asia..naik berjaya pulak..Tix dlm rm360 per person..Sebenarnya turun redang lagi senang kot ..Yang best kitaorg di sambut ala2 vip satu boat besar utk kitaorg berdua dr kg.redang ke resort...hahahhaa..Mujur lah ada kawan sana senang nak arrange.
Comel tak? comel tak?..Ini dah minah yg jadi peneman setia ...walaupun kkdg masuk air..acceptable lah..Love u lah!Nama dia Suhana ;D
Ok..trip ke redang skali lagi semata2 untuk complete kan OW license aku...1st day pun aku terfikir macam2...boleh ke?..betul ke?..takutnya.. mcm2 aku fikir coz b4 tu just training kat pool je.. Confined water aku tak sempat nak habis kan kat pool, so kena sambung kat redang..Aku tanya instructor kat pool mana nak buat ni? Dia dgn slumber je tunjuk "tu depan ada swimming pool besar punya...training terus kat situ"..aku pun ttiba2 jadi panic kejap..Klu tak silap instructor suruh aku standby kat dive centre dlm kul 12pm..Lepas abis briefing bagai, kena pasang equipment sendiri..pasang kat badan ..then check buddy sebelum terjun ke laut... Untuk confined water buat depan resort..tp kena jalan sikit...pada aku yang tak penah carry benda2 berat ni agak azab juga sampai tergolek2 dog masa berjalan nak menuju ke pantai...tp nasib ada ader diver yang baik hati tolong bangun kan aku...dah jatuh susah nak bangun coz tank tu sangat berat yer...Al-maklum 1st timer, rasa cam nak mamfussss juga jalan tgh2 panas carry benda alah tu...ader ler dlm 10-15 minute dr dive centre nak sampai ke spot confined water tu..sebenarnya tak jauh mana...ni sebab aku jln skit dah stop..semputtttttttt!!!!
Equipment dah siap pasang..harus lah ber gambar dulu sbelum buat buddy check..hahhaa
ni masa confined water..
Cun kan redang island...
Bila dah sampai tepi pantai rasa lega coz dpt rendam kan tank tu...klu nak tahu kepada org2 yg tak tahu..tank n weight belt yg kita pakai automatic akan jadi ringan bila dah masuk laut...mmg tak terasa bawak apa2...Aku dah pun belajar skills n tak silap ada 2 session on the 1st day tu..Skill yang aku kurang gemar 'Cesa' tah kenapa mcm susah je nak buat...belasah je..sebut "Aaaaaaaaaaaaaaa" dari bawah sampai ke surface..


2nd days boat dive...hehhehe ..aku lupa nama spot dive tu...kena naik boat lebih kurang 10-15min..masa atas boat tu aku rasa nervous jugak...Ialah tgh imagine mcmmana nak terjun laut dari boat ..masa tu ada lebih kurang 10 divers dlm boat & aku lah org paling last terjun...Panic jap..
Aku lah antara org paling last turun boat..ni instructor kat coral redang..nama dia Cola..nampak garang tapi baik sebenarnya..ada satu peristiwa yg diaorg akan ingat sampai bila2...hahahha biar kami2 je yg tau ;P
hahhaha tapi bila dah terjun rasa tak nak keluar lak...Oh sangat syok melihat keindahan dasar laut...hilang semua stress dan beban di kepala bila tgk coral2 yang cantik , fishes,turtle dan mcm2 yang aku tak penah tgk...biasanya tgk kat you tube or dlm tv..ini depan mata.. baik punya!..."Masyallah" tak terucap dgn kata2 senang citer lah..
Fuyooooo! Indah nya alam ini
Nahuzubillah..Nice right???
Cakk!!
mcm caption orang tgh diving kan..kebetulan...sila tgk picture next..
Kebetulan ala2 sama picture coral kat atas...


Finding Nemo..

                                                      Nemo & ibu bapa nye ;P

Keindahan dasar laut tak terucap dengan kata2, apa yang boleh ckp ini adalah satu pengalaman yang tak boleh dibeli..Sepanjang kat redang aku dah buat 4kali boat dive ..ok lah tu untuk baby diver mcm aku..Sebenarnya aku nak buat lebih tapi tak boleh coz masa hari last lepas abis dive, aku pun gi pasang tank baru pasal nak ikut dive master(stopa namanyer) pegi diving lagi petang tu, tapi instructor remind tak boleh coz aku naik flight ,so kena rest dah..So, sedih gak..iye lah dah start kemaruk diving ...manyakk syokk ooo!! Pulak tu ada orang nak melayan...Bak kata instructor, part bergambar & posing cepat je aku...hahha..Btw, aku consider beruntung coz yang ajar aku ada 5 org semuanya 1 to 1..special case...ni untung jadi awek:))..Semua jenis cool and sporting..best!

Selama beberapa hari kat redang, akhirnya aku berjaya bergelar 'Diver' cewahhh!...Yeay!!suka2..
Ni temporary card  & dive log aku...ehehe
Apapun aku sini kena polish skills klu nak pegi next level "AOW"...
Ni nak share lagi fews pic semasa kat redang..Happy view :-
Ais jagung kedai Uncle...
Kelazatan dia tak terkata...port yang wajib kitaorg makan..'Kampung redang' ...kalau dari long beach kena naik boat dlm 20minit...orang sana panggil kedai ni KFC...apa pun dia punya masakan mmg terbaik!!

discussion
Resort fav kitaorg ' Redang Holiday"

tupai ni mmg jinak..mee,roti canai semua dia bedal!! tupai pulau kata kan..


                                                                           A rose among the thorns ;P


Sapa yang over sedih nih????? cer citer..
Bye! Bye Redang ...see you next coming summer...