Sunday, 7 October 2012

Pulau Redang lagi @ April 2012

Ni cerita pasal Pulau Redang lagi, mmg Redang favourite place..bukan sebab ade bf kat sana yer..suka sebab permandangan kat sana sangat cantik & peaceful kata org putih. Trip kali ni sebagai pembuka tirai diving activity aku untuk tahun 2012 ini.

Mmg sanggap & gelisah kalau lama tak ke Pulau.. Klu dah ke Pulau Redang tak sah kalu tak pegi dgn Bff si suhana ni...!
masa ni dia belum jadi diver lagi..akhirnya aku dpt pengaruh dia..bln jun di pi ambik lesen sesorang..ngeeee 
bag2 untuk di check in..

Kali ni kami naik fire fly pulak, dari Subang airport turun ke airport Terengganu. Dari airport pulak kami ambik cab terus ke jetty Shah Bandar..biasanya kami naik kat jetty Kuala Merang tapi kali ni saje ubah angin, down grade dari stay kat resort tukar ke chalet biasa..*ade rupa ayat2 orang budget tak?heheheh*   Kalau tak silap kami dok redang lagoon...package penginapan dalam RM300.00 utk 3d2n and bila extend kami bayar RM75.00 sorang. Kami pegi mcm biasa 4d3n...

Ini lah rupe gambar long beach redang....
1st day sampai(waktu pagi)..cuaca mmg cun habis..gambar di ambil dari kedai uncle port  lepak kami melepak..
Aahhhh tak sabar nk terjun kan...
Miss this island :-(


Cuaca masa kami pegi sungguh tak cool! hari pertama dapat buat 2 diving,cuaca cun juga lah
Hari kedua tak dapat buat apa2..huwaaaaa mak jemah nak nangis!..Keadaan laut tak mengizin kan nak ber diving ...ingat dah abis monsoon rupanye belum lagi..Masa pegi ni aku dive dengan Coral Redang..Hari ke-2 semua activity terpaksa di bekukan sebab red flag kat pantai..Ombak mmg giler besar n boat pun tak leh park kat tepi pantai..Dive centre@ Coral  pun cancel semua dive plan dgn customer, apa boleh buat teman ikut aje lah.. Mengikut kata2 orang tempatan atau kaki menyelam ni bila pengakhir monsoon ni keadaan laut akan bergelora dgn teruk dlm 1-2minggu then baru cool balik cam biasa...nasib tak baik pulak, minggu kami datang tengah tak cun..dah beli tix flight so kena redah ajer lah...

Bawah pic2 masa 1st day..aku buat shore dive ,tengahari baru buat boat dive...nak refresh sebab hampir 6 bulan tak masuk laut dan semestinya nak merasmi camera, hadiah besday dari the love one :) Weeeee... ;P

Huwaaaa hujannnn
main dgn turtle 
Activiti hari ke-2 bila tak leh gi diving...satu hari mem badak kat bilik..ptg baru keluar

Hari ke-3 aku tekad apa nak jadi jadi lah...jauh aku datang tak leh diving pulak...walaupun ombak besar aku  gagah kan diri terjun dari boat..Ada tak macam wirawati...keh keh
Weather getting better...

ni picture dive site nye..klu tak silap wreck site...kali ni turun dengan Stopa ,he's veryyyy good buddy..Paling best  dia suka melayan ambik gambar aku yg mmg allergic dgn camera hahhahaha


Kalau nak ikutkan banyak kenangan kami kat Redang ni...semuanye bermula di sini...dari dtg nak berehat ,ber snorkelling, sampai lah jadi diver dan terus kemaruk dgn salt water sampai lah ke hari ni..Contohnya klu lama tak masuk laut, badan automatik jadi gatal2,hingus meleleh,hormon jadi tak stabil, sensitive tak tentu pasal & macam2 lah rase..senang citer mcm jiwa kacau lah..Perghhh! Betul kuat lah penangan diving ni..
jangan risau ni pic hiasan semata2..kedua2 nya normal :))

Ok lah setakat ni je lah entry pasal Pulau Redang, nak tau lebih2 better pegi sendiri yer!Klu nak pegi bulan yg paling ngam antara May-August, bulan lain pun boleh juga tapi lebih afdal pegi masa bulan yg disebutkan tadi..Insyallah plan nak pegi tahun 2013 ,Pulau Redang dah masuk dalam list trip untuk tahun depan...Amin semoga murah rezeki :)