SANGAT SESUAI UTK MENU DIET... |
PERAP 30 MINUTE |
READY.. |
MIXED VEG... |
GAUL DGN MAYO+OLIVE OIL SBELUM GRILL |
Bahan2 :-
Fish:
Ikan salmon (beli ikut suka size apa-RM7 satu slide yg aku buat ni)
Oregano leaf(bottle punya)
Pastri leaf
Herb (bottle punya)
Rosmery (bottle punya)
Black papper
Olive oil
Lemon
Mashes potato:
Potato 4 biji (ikut suka nk byk mana)
Fresh milk (sukatan agak2)
1 biji bawang besar (potong dadu)
White sause:
2 sudu tepung gandum /jagung (dua2 boleh-aku pakai tepung gandum)
Margerin
Cara2nya :
-Perap salmon dengan black papper+herb+rosemary+oregano leaf+olive oils (30 minute..tp klu nk lama lagi bagus)
-Tumbuk daun pastri segar & lumur kat salmon tadi dengan sedikit olive oils
-Masuk dlm oven suhu 180'c 10-15minute (tak payah lama sangat takut salmon jadi kering hilang rasa manis nnt)
Sambil menunggu ikan siap buat mashes potato:
-Ambik 4 biji kentang, kupas kulit dan terus rebus sampai betul2 lembut
-Angkat tos ,pastu lenyek kentang sampai lumat
-Masukkan sedikit black papper (ikut lah klu nk pedas letak byk sikit)
-Garam secukup rasa
-Last campur sedikit fresh milk (klu nk lemak lg letak lebih pun takpe)
-Panaskan sampai semua bahan sebati
-Brown sos (aku guna ready made je-sebab nk pakai sikit je kan)
White sause utk salmon:
-1biji bawang besar ,goreng dengan minyak zaitun
-masukkan 2 sudu tepung gandum (biar tepung melekat kat bawang)
-kemudian masukkan sedikit daun parsli(bottle punya pun boleh..aku guna fresh punya)
-masukkan fresh milk + secubit garam+black papper
-kacau sampai likat tutup api
Grilled vegt:
-Letak apa jenis veg yg korang nak letak, aku punya letak carrot+white button mashroom+tomato cerry+ capsicum
-Potong semua ,kemudian campurkan sedikit mayones + olive oils+sedikit garam
-Masukkan dalam oven (grilled dlm 10 minute)
~Sedia dihidangkan~